histats.com

Ds De Waard Amstelveen


Ds De Waard Amstelveen

Ds. De Waard van Amstelveen, een naam die in menig hart een warme herinnering oproept, is een dienaar van het Evangelie wiens levenswandel en prediking gekenmerkt werden door trouw, eenvoud en een diepe bewogenheid met het lot van zijn medemens. Het is goed om stil te staan bij het leven en werk van deze herder en leraar, opdat wij ons mogen laten inspireren door zijn voorbeeld en opdat het zaad dat hij heeft gestrooid, blijvend vrucht mag dragen.

Het levenspad van Ds. De Waard was er een van toewijding. Van jongs af aan voelde hij een roeping tot de dienst des Woords en hij wijdde zich met hart en ziel aan de studie der theologie. Zijn academische vorming was grondig en hij vergaarde een diepgaande kennis van de Schrift en de theologische traditie. Maar meer nog dan zijn intellectuele vermogens, was het zijn persoonlijke relatie met de Heere Jezus Christus die zijn leven en werk kleurde. Deze levende verbinding was de bron van zijn kracht en de drijfveer achter zijn onvermoeibare inzet.

Na zijn studie werd Ds. De Waard bevestigd als predikant in een gemeente. Het was een begin van een lange en vruchtbare bediening. Hij preekte met overtuiging en warmte, en zijn woorden vonden weerklank in de harten van de hoorders. Hij sprak niet alleen vanuit de kansel, maar ook in persoonlijke gesprekken, in huisbezoeken en in de catechisatie. Hij was een herder die zijn schapen kende en die zich bekommerde om hun geestelijk welzijn. Hij deelde in hun vreugde en droefheid, en hij trachtte hen te wijzen op de troost en de hoop die het Evangelie biedt.

Hij hechtte grote waarde aan de verkondiging van het onvervalste Woord van God. Hij geloofde dat de Schrift de enige en onfeilbare bron van waarheid is en hij wees elke poging af om de Bijbelse boodschap te verdunnen of aan te passen aan de tijdgeest. Hij preekte over de grote thema's van de Bijbel: de schepping, de zondeval, de verlossing door Christus, de wedergeboorte en de heiliging. Hij schuwde de moeilijke vragen niet en hij probeerde op een heldere en begrijpelijke manier antwoorden te geven die geworteld waren in de Schrift.

Een kenmerk van zijn prediking was de nadruk op de persoonlijke bekering en het leven uit genade. Hij benadrukte dat het niet genoeg is om alleen maar uiterlijk christelijk te zijn, maar dat er een innerlijke verandering moet plaatsvinden, een wedergeboorte door de Heilige Geest. Hij riep zijn hoorders op om zich te bekeren van hun zonden en om hun vertrouwen te stellen op de Heere Jezus Christus als hun enige Zaligmaker. Hij waarschuwde voor zelfgenoegzaamheid en lauwheid, en hij spoorde aan tot een leven van gebed, Bijbelstudie en gehoorzaamheid aan Gods Woord.

De pastorale zorg van Ds. De Waard strekte zich uit tot alle leeftijden en lagen van de bevolking. Hij had een bijzonder hart voor de jeugd en hij besteedde veel tijd en aandacht aan de catechisatie. Hij trachtte de jonge mensen vertrouwd te maken met de Bijbelse leer en hen te helpen een persoonlijke relatie met de Heere Jezus Christus te ontwikkelen. Hij wist dat de jeugd de toekomst van de kerk is en hij wilde hen toerusten om hun geloof te belijden en te leven in een wereld die vaak vijandig staat tegenover het Evangelie.

Ook de ouderen en de zieken konden rekenen op zijn aandacht en zorg. Hij bezocht hen regelmatig en bracht hen een woord van troost en bemoediging. Hij las met hen uit de Bijbel, bad met hen en sprak met hen over de hoop op het eeuwige leven. Hij was een steun en toeverlaat in moeilijke tijden en hij hielp hen om hun lijden te dragen in het geloof.

Ds. De Waard was een man van gebed. Hij geloofde dat het gebed de adem van de ziel is en hij bracht veel tijd door in stille gemeenschap met God. Hij bad voor zijn gemeente, voor zijn familie, voor zijn vrienden en voor de wereld. Hij wist dat hij zonder de zegen van God niets kon uitrichten en hij zocht zijn kracht en wijsheid in het gebed.

Zijn levensstijl was eenvoudig en bescheiden. Hij hechtte geen waarde aan uiterlijk vertoon en hij leefde sober en ingetogen. Hij was tevreden met wat hij had en hij gebruikte zijn tijd en middelen om anderen te helpen. Hij was een voorbeeld van een christen die niet leeft voor zichzelf, maar voor God en zijn naaste.

<h3>Zijn Invloed en Nalatenschap</h3>

De invloed van Ds. De Waard reikte verder dan zijn eigen gemeente. Hij was betrokken bij verschillende kerkelijke organisaties en hij zette zich in voor de verspreiding van het Evangelie in binnen- en buitenland. Hij was een graag geziene spreker op conferenties en samenkomsten, en hij inspireerde vele mensen met zijn heldere en Bijbelse boodschap.

Zijn nalatenschap is er een van trouw, toewijding en liefde. Hij heeft vele mensen tot Christus geleid en hij heeft een diepe indruk achtergelaten in de harten van degenen die hem hebben gekend. Zijn prediking en zijn voorbeeld blijven ons tot op de dag van vandaag tot voorbeeld en aansporing.

<h3>De herinnering aan een dienaar van God</h3>

Het is belangrijk om de herinnering aan Ds. De Waard levend te houden. Zijn leven en werk zijn een getuigenis van de kracht van het Evangelie en ze kunnen ons helpen om onze eigen wandel met God te verdiepen. Laten wij ons laten inspireren door zijn trouw aan de Schrift, zijn bewogenheid met het lot van zijn medemens en zijn onwankelbare vertrouwen op de Heere Jezus Christus.

Mogen wij, net als hij, ons leven wijden aan de dienst van God en onze naaste. Mogen wij, net als hij, het Evangelie verkondigen met woord en daad. En mogen wij, net als hij, uitzien naar de wederkomst van onze Heere Jezus Christus, wanneer Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden.

De naam Ds. De Waard van Amstelveen is onlosmakelijk verbonden met een periode waarin de kerk in Nederland een uitdaging kende om vast te houden aan de zuivere leer te midden van veranderende tijden. Zijn standvastigheid en vasthouden aan de beginselen der Reformatie maakten hem tot een baken voor velen die zich geroepen voelden om de oude paden te bewandelen. Zijn invloed is nog steeds voelbaar in de gemeenten die zijn gedachtengoed hooghouden en waar zijn preken nog steeds worden gelezen en bestudeerd.

Het is niet alleen de theologische precisie van zijn verkondiging die indruk maakt, maar ook de persoonlijke warmte en de pastorale bewogenheid die daaruit sprak. Hij was niet alleen een geleerde die de Schrift kon uitleggen, maar ook een herder die zijn schapen kende en die zich bekommerde om hun welzijn. Hij was een vaderfiguur voor velen, die hen leidde en bemoedigde op hun levensweg.

De vruchten van zijn arbeid zijn nog steeds zichtbaar in de levens van degenen die door hem zijn beïnvloed. Velen hebben door zijn prediking en zijn persoonlijke gesprekken de Heere Jezus Christus leren kennen als hun Zaligmaker. Anderen zijn gesterkt in hun geloof en hebben geleerd om te leven tot eer van God.

Het is daarom goed om stil te staan bij het leven en werk van Ds. De Waard van Amstelveen. Hij was een dienaar van God die zijn leven heeft ingezet voor het Evangelie. Zijn voorbeeld is een inspiratie voor ons allen om trouw te zijn aan de Heere Jezus Christus en om ons leven te leven tot eer van Zijn naam. Zijn nagedachtenis zij ons tot zegen.

Ds De Waard Amstelveen Prop. E. C. de Waard doet intrede in hervormd Amstelveen-Buitenveldert
Ds De Waard Amstelveen Livestream HGV - Avonddienst 22 januari 2023 - ds. E.C. de Waard
Ds De Waard Amstelveen Ds. De Waard neemt beroep aan naar gg Urk
Ds De Waard Amstelveen Komt luiLivestream Hervormd Zuilichem 03-12-2023 ds. E. C. de Waard uit
Ds De Waard Amstelveen Ds. A.J. de Waard: „Ik kwam voor de rechterstoel van God te staan
Ds De Waard Amstelveen Komt luiLivestream Hervormd Zuilichem 03-12-2023 ds. E. C. de Waard uit
Ds De Waard Amstelveen Livestream Hervormd Zuilichem 28-05-2023 ds. E. C. de Waard uit
Ds De Waard Amstelveen Nieuwer Ter Aa 7 januari 10:00 uur Ds. E.C. de Waard - Amstelveen - YouTube
Ds De Waard Amstelveen Beroepen voor ds. De Waard en ds. Van de Kieft - Nieuws uit Urk

Bekijk ook deze gerelateerde berichten: