Ds Van Vugt Waddinxveen
Ds. Van Vugt van Waddinxveen, een naam die in menig gereformeerd hart een snaar raakt van herkenning en respect. Zijn bediening, gekenmerkt door een ernstige toewijding aan de Schrift en een diep doorleefde vroomheid, heeft in de loop der jaren velen tot steun en bemoediging gestrekt. Het is daarom passend om in deze woorden enkele aspecten van zijn leven en werk te belichten, in de hoop dat dit tot eer van God en tot stichting van de lezer mag dienen.
Ds. Van Vugt heeft zich in zijn ambt steeds beijverd om het Woord van God helder en onvervalst te verkondigen. Zijn prediking was doordrongen van de ernst van de zonde en de noodzaak van bekering, maar tevens getuigde ze van de onuitputtelijke genade van God in Christus Jezus. Hij schroomde niet om de luisteraars met hun eigen tekortkomingen te confronteren, maar wees hen tegelijkertijd op de troost en de vergeving die in het Evangelie te vinden zijn.
Zijn preken waren vaak opgebouwd rondom een zorgvuldige exegese van de Schrift. Hij legde de teksten uit in hun historische context en paste ze vervolgens toe op de concrete levenssituatie van de gemeente. Daarbij maakte hij gebruik van een heldere en begrijpelijke taal, waardoor zijn boodschap voor iedereen toegankelijk was. Het was zijn vaste overtuiging dat de Schrift zichzelf uitlegt en dat de Heilige Geest het Woord in de harten van de hoorders moet verzegelen.
Een ander kenmerk van zijn bediening was zijn pastorale bewogenheid. Hij nam de zorgen en noden van de gemeenteleden ter harte en stond hen met raad en daad terzijde. Hij bezocht de zieken en de bedroefden, bemoedigde de moedelozen en wees de zoekenden de weg naar Christus. Zijn pastorale gesprekken waren vaak diepgaand en persoonlijk, waarbij hij met een groot inlevingsvermogen luisterde naar de verhalen van de mensen. Hij beschouwde het als zijn roeping om de schapen van Christus te weiden en hen te beschermen tegen de gevaren die hen bedreigden.
Zijn theologische overtuigingen waren geworteld in de gereformeerde traditie, zoals die is verwoord in de Drie Formulieren van Enigheid. Hij hechtte grote waarde aan de leer van de soevereiniteit van God, de algenoegzaamheid van Christus’ verzoening en de noodzakelijkheid van de wedergeboorte door de Heilige Geest. Hij was ervan overtuigd dat deze leer de kern van het Evangelie vormt en dat ze onverkort moet worden bewaard en verkondigd.
Ds. Van Vugt was een man van gebed. Hij zocht dagelijks de nabijheid van God in de stille tijd en bad voor de gemeente, voor de prediking van het Woord en voor de uitbreiding van het Koninkrijk. Hij was ervan overtuigd dat het gebed de ademhaling van de ziel is en dat zonder gebed geen zegen kan worden verwacht. Zijn gebedsleven was een bron van kracht en inspiratie voor zijn dienstwerk.
Persoonlijk Leven en Toewijding
Buiten zijn ambt stond ds. Van Vugt bekend als een bescheiden en eenvoudig man. Hij leefde sober en was niet uit op eer of erkenning. Zijn grootste vreugde vond hij in de omgang met zijn gezin en in het lezen van de Schrift en theologische werken. Hij was een belezen man en beschikte over een ruime kennis van de theologie en de kerkgeschiedenis. Hij was zich terdege bewust van de geestelijke strijd die in de wereld woedt en waarschuwde zijn gemeente voor de invloeden van de tijdgeest.
Hij was een warm pleitbezorger van het christelijk onderwijs en stimuleerde de ouders om hun kinderen op te voeden in de vreze des Heeren. Hij was ervan overtuigd dat de jeugd de toekomst van de kerk is en dat het van groot belang is dat zij worden onderwezen in de waarheden van het Evangelie. Hij bezocht regelmatig de christelijke scholen en gaf er catechisatie aan de leerlingen.
Ds. Van Vugt was een man van principes en stond pal voor zijn overtuigingen. Hij schuwde de controverse niet en was bereid om voor de waarheid uit te komen, ook als dat hem niet in dank werd afgenomen. Hij was ervan overtuigd dat het de plicht van een predikant is om de gemeente te waarschuwen tegen dwalingen en om hen op te roepen tot een leven van heiliging. Hij was geen man van compromissen als het ging om de zuiverheid van de leer en de heiligheid van het leven.
Zijn invloed reikte verder dan de grenzen van zijn eigen gemeente. Hij werd regelmatig gevraagd om te preken in andere gemeenten en om lezingen te geven op conferenties en studiedagen. Hij was een graag geziene gast en zijn woorden werden met aandacht en respect beluisterd. Hij was een mentor voor vele jonge predikanten en theologische studenten.
De nalatenschap van ds. Van Vugt is er een van trouw, toewijding en vroomheid. Hij heeft in zijn leven en werk getoond wat het betekent om een dienaar van Christus te zijn. Zijn woorden en daden getuigen van een diepe liefde voor God en voor Zijn Woord. Hij heeft velen tot zegen mogen zijn en zijn invloed zal nog lang worden gevoeld.
Het is te hopen dat zijn voorbeeld ons mag aansporen om eveneens een leven van toewijding aan God te leiden en om ons in te zetten voor de verbreiding van Zijn Koninkrijk. Moge de Heere zijn arbeid zegenen en Zijn Naam verheerlijken.
Het is onmogelijk om in deze beperkte ruimte een volledig beeld te schetsen van het leven en werk van ds. Van Vugt. Er is nog zoveel meer te vertellen over zijn preken, zijn pastorale zorg, zijn theologische inzichten en zijn persoonlijke kwaliteiten. Maar het is mijn hoop dat deze woorden een indruk hebben gegeven van de betekenis van deze dienaar van God.
Laten wij zijn voorbeeld ter harte nemen en ons beijveren om eveneens trouwe getuigen van Christus te zijn, in woord en daad, tot eer van God en tot zegen van onze naasten.







